Architectural sculpture

Architectural sculpture, de decoratie van gebouwen met beelden, figuren en kleuren, kennen we bijvoorbeeld uit de Griekse oudheid. Maar voor wie denkt dat het decoreren van gebouwen iets is van vroeger heeft het mis. Meer en meer mensen kiezen ervoor om extra decoratie aan te brengen aan hun huis, kantoorpand of restaurant. Op zoek naar architectural sculpture in Rotterdam? Sander Bokkinga werkt in en rond deze grote havenstad (maar ook internationaal) om gebouwen en panden van een unieke stijl te voorzien. Dit artikel beschrijft de ins en outs van architectural sculpture.

Wat is het verschil tussen sculpture en architectural sculpture?

De lijnen tussen sculptuur en architectuur zijn altijd vaag geweest. Architectuur houdt zich, net als sculptuur, bezig met vormen van driedimensionale aard. Sculptuur en architectuur zijn al lang met elkaar voorbonden door architectonische decoratie en het niveau van design. Beiden pakken een fysieke ruimte aan en houden daarbij rekening met leerstellingen van vorm, schaal en materiaal. Het verschil zit hem in het feit dat het centrale probleem bij het ontwerp van gebouwen de organisatie van de ruimte is in plaats van de massa zoals bij sculptuur. Er zijn stijlen van architectuur die grotendeels effectief zijn door de kwaliteit en organisatie van hun solide vormen. Zoals oude stijlen van steenarchitectuur, met name Egyptisch, Grieks en Mexicaans. Deze stijlen van steenarchitectuur hebben de neiging om hun componenten op een sculpturale manier te behandelen. Bovendien zijn de meeste gebouwen van buitenaf gezien massa’s. Architectural sculpting moet naast pure esthetiek ook een aantal utilitaire taken onder ogen zien, het gebouw moet tenslotte wel veilig zijn. Nieuwe technologieën en engineering hebben deze conceptuele beperkingen in de afgelopen jaren sterk verminderd.

Bekende voorbeelden van architectural sculpture

Wie tijdens een vakantie de tijd neemt om, naast een dagje bakken aan het strand of bij het zwembad, een stad goed te leren kennen, zou zo een aantal zeer bekende gebouwen op kunnen noemen waarbij architectural sculpture een grote rol speelt. Zo zijn er talloze oude gebouwen die met zorg zijn gerestaureerd zoals het Parthenon in Athene of Angkor Wat in Cambodia. Daarnaast lijkt vandaag de dag alles mogelijk in de architectuur, aangezien enorme bruggen, gebouwen van glas en staal die bestand zijn tegen aardbevingen en andere wonderen van hedendaagse architectuur over de hele wereld blijven stijgen. Denk bijvoorbeeld aan het stadion in Peking (Bird’s Nest), de Eiffeltoren in Parijs, het wereldberoemde Burj al Arab in Dubai, of het Sydney Opera House. Maar ook dichter bij huis vind je prachtige architecturen. Kijk een goed rond of je architectural sculpture in Rotterdam tegenkomt de volgende keer dat je deze stad bezoekt!